AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Den mindre av de två Madrid-klubbarna. Men de senaste tio åren har Atlético vuxit till en av de allra bästa i Europa.

Den 26 april 1903 grundades Athletic Club de Madrid. Skapad av 3 baskiska studenter som bestämde sig för att sätta ihop en grupp med ett nytt mål: att skapa en ny institution som skulle konkurrera med de bästa och framgångsrikaste talangerna i landet. Under de första tio åren sågs klubben som en gren av baskiska Athletic Club från Bilbao. När det spanska inbördeskriget startade så stannade fotbollen i landet upp. Men när konflikten tog slut 1939 så slog sig Atletico samman med Aviacion Nacional, flygvapnets sportsektion, under namnet Athletic Aviacion de Madrid. Klubben vann sin första ligatitel år 1940, och försvarade den säsongen därpå. 1949 fick de så sitt nuvarande namn, Atlético Madrid.

HEMMATRÖJORNA

Den första hemmatröjan var blå och vit, med vita eller svarta shorts, precis som Athletic Club. Det sägs att både Bilbao och Atletico Madrid brukade handla sina dåvarande hemmaställ av Blackburn Rovers i England, som också spelade i blått och vitt. I slutet av 1909 begav sig Juanito Elorduy (en tidigare spelare) iväg till England för att handla fler Blackburn-hemmaställ till bägge klubbarna, men utan lycka. Istället tog han sig till Southampton, och handlade deras röd-vita hemmaställ och tog med det hem till Spanien. Atlético Madrid adopterade tröjan, och fick därmed smeknamnet Los Rojiblancos (De rödvita). De valde dock att behålla sina blåa shorts, till skillnad från Bilbao, som valde att köra med svarta.

ARENAN

I början av 1990-talet lämnade Madrids idrottsråd in en ansökan om att få vara värd för friidrotts-VM 1997, och därefter började planerna för en olympisk stadion i östra Madrid. Byggandet av den nya arenan tog fart år 1990 och stod klar 1993. Arenan invigdes i september 1994 och hade då en kapacitet på 20 000 åskådare. Arenan fick smeknamnet La Peineta (Hårkammen) på grund av dess likhet med en kam. Friidrotts-VM 1997 gick dock istället till Aten, och La Peineta användes bara för en rad mindre sportevenemang innan den stängdes år 2004. Många hade sedan idéer till arenans framtida användning. Till slut meddelade Atlético Madrid 2013 sina planer på att bygga en ny hemmaarena på La Peinetas plats. Således överfördes äganderätten officiellt till klubben från staden. I december 2016 presenterade Atlético att det officiella namnet på den nya arenan var Wanda Metropolitano, Wanda efter sponsorer och Metropolitano efter den hemmaplan Alético spelat på mellan 1923-1966. Den nya arenan ersatte Vicente Calderón Stadium som Atletis nya hemmaplan inför säsongen 2017/18 och invigningsmatchen var mot Malaga C.F., som slutade 1-0 till Atletico Madrid, efter mål av Antoine Griezmann.

RIVALERNA

Rivaliteten mellan Atlético och Real Madrid började redan på tidigt 1900-tal. Madrid Football Club (grundad 1902) var den största och mest kraftfulla klubben i den spanska huvudstaden som på den tiden gjorde många sammanslagningar och uppköp av mindre klubbar. Samtidigt värvade Madrid FC spelare från de klubbar de inte lyckats slå sig samman med eller att köpa upp, vilket i sin tur ledde till att ingen av dessa lag kunde konkurrera med Madrid. Det stora undantaget var Atlético Madrid, som kunde behålla de flesta av sina spelare och tacka nej till pengarna eftersom de hade ekonomiskt stöd från sin ”föräldraklubb”, Athletic Bilbao. I och med detta så blev Atlético Madrid det sista laget att stå upp mot Madrid FC:s regerande över huvudstaden. Supportrarna till de lite mindre klubbarna som blev uppköpta eller försvann sökte sig oftast till de röd-vita, vilket triggade igång rivaliteten ännu mer.

NUTID

De senaste 10 åren har Atletico Madrid etablerat sig som en toppklubb i Europa. De började 2010-talet med att gå till Europa League-final, där de till slut slog Fulham med 2-1 efter förlängning. Det var klubbens första europeiska titel sedan 1961/62. Säsongen därpå blev ett misslyckade och efter att en del tränare kommit och gått så anställdes slutligen Diego Simeone som ny huvudtränare. Simeone ledde Atlético till sin andra Europa League-final, där de slog Athletic Bilbao med 3-0. Radamel Falcao gjorde två av målen. År 2013 tog de sig till Copa Del Rey-final, där ingen mindre än Real Madrid väntade. Det var en intensiv match där bägge lagen fick var sitt rött kort. Men Atlético höll ut och lyckades vinna med 2-1. Det var därmed deras första vinst i Madrid-derbyt på 14 år.

Säsongen 2014 överträffade Atlético alla förväntningar och vann sin första ligatitel sedan 1996, efter att ha kryssat mot Barcelona på Camp Nou i sista omgången. En vecka senare skulle de dessutom spela Champions League-final mot, du gissade det, Real Madrid. De ledde matchen efter ett tidigt mål av Diego Godin i första halvlek och skulle behålla ledningen ända tills klockan tickade upp till 92:48, då Sergio Ramos nickade in 1-1 på hörna. Matchen gick till förlängning och Real Madrid vann till slut med 4-1. Atlético tog sig till en andra Champions League final säsongen 2015/16, där de skulle möta Real Madrid ännu en gång. Denna gång slutade matchen 1-1 efter förlängning, och Real Madrid vann på straffar. År 2018 fick de äntligen vinna igen, när de skulle möta Marseille i Europa League-finalen. Denna gång var det inget snack, och Atlético vann komfortabelt med 3-0. Det var därmed deras tredje Europa League-vinst på 9 år.

Källor: Wikipedia, The Guardian, goal.com, UEFA, FourFourTwo, The Times.

FAKTA
Atlético Madrid
Grundades: 1903
Smeknamn: Atleti, Los Rojiblancos (De rödvita)
Hemmaarena: Wanda Metropolitano (kapacitet: 68 456)
Tränare: Diego Simeone
Viktigaste spelare: Joao Felix, Koke, Jan Oblak, Luis Suarez
Meriter: 10 La Liga, 10 Copa Del Rey, 4 Supercopa De España, 3 Europa League, 3 UEFA Super Cup

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1–2021)

Pin It on Pinterest