AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Den här gången specialstuderar vi pass och skott med yttersidan!

Så här gör du:

  1. Stå med bollen framför fötterna
  2. Ta sats som att du ska slå en passning eller skott
  3. Vinkla foten så att du träffar bollen med yttersidan av foten

Grundläggande teknik

Det är viktigt att kunna hantera bollen med alla delar av foten! Att skicka iväg bollen med yttersidan av foten, och därmed få en annan skruv än med insidan, öppnar upp nya möjligheter för både skott och passningar. Du kan även driva bollen själv med utsidan av foten, men vi fokuserar på längre leveranser här.

Klassisk Roberto Carlos-frispark

Ett av fotbollshistoriens mest ikoniska frisparksmål gjordes med ett skott med yttersidan av Roberto Carlos när Brasilien mötte Frankrike 1997. Den gamle Inter- och Real Madrid-vänsterbacken Roberto Carlos hade långt avstånd till mål, men tryckte av ett stenhårt skott med så mycket skruv att Fabien Barthez i Frankrike-kassen bara stod och stirrade när bollen svängde in i nät via stolpen.

Tänk på

Att det krävs mycket övning för att få till rätt precision. Det är lättare att hitta rätt känsla i en passning eller ett skott med insidan, men när du fått kontroll på yttersides-passningarna och -skotten så har du ett nytt verktyg i lådan att lura motståndarna med.

Coachen tipsar

Börja med att få in rätt teknik, och lägg på mer hårdhet i skotten/passningarna senare. Det kan vara bra att börja med att slå yttersidor längs marken först, för att sedan experimentera mer med högre passningar, inlägg eller skott.

YouTube
Se och lär
Sökord: Roberto Carlos Free Kick Goal vs France

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1–2020)

Pin It on Pinterest