Annons
Annons

I GOAL 1-2020 gick vi igenom alla lag som tagit sig till Champions Leagues åttondelsfinaler. Kan det vara Paris Saint–Germains tur i år? Först måste man ta sig förbi tyska Borussia Dortmund.

Det är svårt att få grepp om Thomas Tuchels PSG. Ena dagen kan de förlora i ligan hemma mot lilla Stade de Reims, andra dagen kan de fullkomligen pulvrisera självaste Real Madrid. Och så har det sett ut under hösten. Det franska huvudstadslaget har gått på sina minor på fransk mark (Rennes, Reims och Dijon) samtidigt som de har imponerat stort i Champions League.

3-0 hemma mot Real Madrid och 5-0 borta mot Club Brügge står ut i gruppspelet där det ändå är defensiven som har varit starkast. Faktum är att PSG var enda lag att hålla nollan efter fyra spelade omgångar. Med pjäser som Keylor Navas i buren och försvarsduon Thiago Silva och Marquinhos så förstår man varför.

Det är dock i anfallsspelet som världsartisterna Kylian Mbappé, Neymar och Ángel Di María huserar. Om parisarna ska nå sin sedan länge eftertraktade Champions League-titel är det just den trion som måste leverera.

+
När defensiven kommer att ställas på hårdare prov är det PSG:s anfallsstyrka som måste kliva fram. Neymar, Mbappé, Di María, Cavani och Icardi vittnar om lika mycket kvalitet som bredd. Fyra potentiella skytteligavinnare (Di María undantagen) i en och samma trupp!


De tidigare uttågen i Champions League sitter färskt i minnet hos spelarna och börjar etsa sig fast i klubbens väggar. Tre raka åttondelsfinaler, varav den senaste mot ett svagt Manchester United, imponerar inte. Slutspelsrutinen saknas således.

CHAMPIONS LEAGUE-HISTORIA:

Aldrig vunnit (bästa resultat är semifinal 1994/95).

KURIOSA

Visste du att Paris Saint-Germain grundades så sent som 1970? Då som en sammanslagning av klubbarna Paris FC och Stade Saint-Germain. Därefter tog det 16 år innan PSG vann sin första ligatitel, en trofé som de ju prenumererar på numera.

5 VIKTIGASTE SPELARE:

  1. Kylian Mbappé
  2. Thiago Silva
  3. Neymar
  4. Ángel Di María
  5. Idrissa Gueye

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL 1-2020)

Pin It on Pinterest