AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I GOAL 1-2020 gick vi igenom alla lag som tagit sig till Champions Leagues åttondelsfinaler. Chefredaktör Tony Ernst lade luppen över Borussia Dortmund – som sedan dess hunnit värva Erling Haaland – inför deras dubbelmöte med Paris Saint-Germain.

Det är svårt att bli klok på den här upplagan av Borussia Dortmund. Lucien Favres gäng storsatsade inför säsongen med flertalet inköp. Julian Brandt, Thorgan Hazard, Mats Hummels och Nico Schulz anslöt. Allihop landslagsmän. Det såg verkligen ut som ett lag redo att utmana Bayern München om ligatiteln. Men det har inte riktigt fungerat för Dortmund. Man är visserligen inte på något vis avsågat i en väldigt jämn Bundesliga, men man är alldeles för ojämna. Man öser in mål framåt, men släpper in nästan lika många.

I Champions League tog man sig vidare i sista rundan. Starkt gjort i en svår grupp. Men för att Borussia ska avancera även i slutspelet så krävs en rejäl uppryckning. Dels måste Lucien Favre få till en förstaelva och sluta ändra om för mycket i laget. Och dels måste försvaret tajtas till. Just nu läcker man som ett såll.

Borussia Dortmund har förgyllt Champions League många gånger de senaste tio åren. Man har varit ett lag som verkligen gjort avtryck. Det känns som att det blir svårt att lyckas med det den här gången.

+
En bred trupp, fylld av intressanta spelare. Man har också vanan vid europaspelet. Trycket hemma på Signal Iduna kan också väga över till Dortmunds fördel.


Den breda truppen är kanske inte tillräckligt spetsig. Försvaret ser ihåligt ut, trots bra spelare. Ett systemfel? Den här upplagan av Dortmund ser lite trögare ut än tidigare.

CHAMPIONS LEAGUE-HISTORIA:

1 titel (1996/97).

KURIOSA

Borussia Dortmunds stora rival är Schalke 04. Rivaliteten kommer från att de båda är från Ruhr-området. På tyska heter det här derbyt, som är Tysklands hetaste, ”Revierderbyt”, eftersom Ruhr också kallas Revier på tyska.

5 VIKTIGASTE SPELARE*:

  1. Marco Reus
  2. Axel Witsel
  3. Manuel Akanji
  4. Jadon Sancho
  5. Achraf Hakimi

Av Tony Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL 1-2020)

* = sedan texten skrevs har Dortmund hunnit värva norske anfallsesset Erling Haaland.

Pin It on Pinterest