Annons
Annons

I GOAL 1-2020 gick vi igenom alla lag som tagit sig till Champions Leagues åttondelsfinaler. Lyckas Atlético Madrid ta sig förbi regerande mästaren Liverpool i första utslagsrundan?

Det går fortsatt att känna igen att laget tränas av Diego Simeone. En ramstark defensiv där Jan Oblak tagit ännu större ansvar i målet, nu även som en av fyra kaptener i truppen, men det har skett en rejäl renovering i Atléticos trupp till den här säsongen. Det går inte bara ersätta en ledargestalt som Diego Godín. Det går inte bara kasta in superlöftet João Félix och tro att han kan göra det Antoine Griezmann länge gjorde utan tid att hinna acklimatisera sig.

Atlético genomgår ett generationsskifte. Truppen är yngre än förra säsongen och det har sett lite trögt och framför allt bristfälligt ut offensivt. Bakåt har det liksom tidigare varit stabilt. Simeone har byggt sitt lag bakifrån. Det är där tryggheten finns. Det är via grundspelet som laget presterat bra resultat. Men ska Atlético ta sig till ännu en ny Champions League-final måste även anfallsspelet utvecklas.

+
Laget, det starka kollektivet, förblir Atléticos styrka. Men att en av världens bästa målvakter är sista utpost gör inte saken sämre. Dessutom har den i stort sett helt nykomponerade backlinjen redan sett väldigt stabil ut.


Ingen har lyckats ersätta Antoine Griezmann riktigt, varken målen eller hans kreativa finess. Anfallsspelet har stundtals sett alldeles för trubbigt ut för ett lag som vill utmana om titlar.

CHAMPIONS LEAGUE-HISTORIA:

Aldrig vunnit (bästa resultat är tre finalförluster, den senaste 2015/16).

KURIOSA

Svenske Henry ”Garvis” Carlsson är än i dag ihågkommen som en ikon i Atlético Madrid. Anfallaren som hemma i Sverige främst är förknippad med AIK, spelade i Atlético mellan 1949-1953, och gjorde 33 mål på 87 seriematcher.

5 VIKTIGASTE SPELARE:

  1. Jan Oblak
  2. Koke
  3. João Félix
  4. Álvaro Morata
  5. Saúl Ñíguez

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL 1-2020)

Pin It on Pinterest