AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Kanada tar stormsteg mot sitt blott andra VM-slutspel på herrsidan. Bland de tongivande spelarna i The Canucks finns Jonathan David, som blommat ut i Lille i år.

Han leder inte bara skytteligan och Lilles offensiv. Han är även nya affischnamnet för fotbollen i Nordamerika. Kanadensaren Jonathan David är Ligue 1:s senaste stora genombrott och är på väg att ta fotbollen med storm. Förra säsongen ledde den unga anfallaren sitt Lille till en ytterst oväntad ligatitel. På säsongens sista dag kröntes Lille till mästare och Jonathan David, blott 21 år gammal, hade imponerat stort under sitt första år i Frankrike. 13 mål blev det för David som därmed fortsatte sin spikraka karriär uppåt.

Belgiska Gent

Jonathan Christian David föddes år 2000 i New York men växte upp i föräldrarnas hemland Haiti fram till att han var sex år gammal. Då, 2006, flyttade David och hans familj till den kanadensiska huvudstaden Ottawa. Där drömde David aldrig om ett liv som proffs i den amerikanska ligan MLS, han hade istället siktet inställt på Europa. En dröm han uppnådde vid 18 års ålder då belgiska Gent värvade honom. I Belgien blev det succé direkt. David gjorde nämligen mål i sin debut mot Zulte Waregem och stod därefter för fem mål på sina fem första A-lagsmatcher.

Världsmästerskap

Även om titlarna uteblev i Belgien blev han ligans skyttekung säsongen 2019/20. Något som förärade honom flytten till Lille. Den här säsongen har David accelererat ytterligare. Med skytteligaledning i slutet av november (tio mål på 14 matcher) och med ett par fullträffar i Champions League har rykten om storklubbar börjat florera. Rykten som har spätts på ytterligare efter Davids imponerande facit med landslaget. Hans Kanada har aldrig tidigare spelat ett världsmästerskap men nu är de på god väg att ta sig dit tack vare Jonathan Davids näsa för mål.

TOPP 5 AVSLUTARE I LIGUE 1

  1. Kylian Mbappé, PSG
  2. Leo Messi, PSG
  3. Jonathan David, Lille
  4. Wissam Ben Yedder, Monaco
  5. Gaetan Laborde, Rennes

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL nummer 1-2022)

Pin It on Pinterest