Annons
Annons

Representanter för ett helt folk, en hel region, drömmen om ett eget land: FC Barcelona är en av fotbollsvärldens största och mest framgångsrika, och på så många sätt mycket mer än en klubb.

22 oktober 1899 publicerades en annons i tidningen Los Deportes, skriven av en sportintresserad schweizisk lokaljournalist som kort dessförinnan tidigare hjälpt med att få igång tidningen. Fotbollsspelare eftersöktes i Barcelona för organiserat spel och ombads besöka hans kontor för att anmäla intresse. Positiv respons ledde en månad senare till ett möte på Gimnasia Solé, där elva spelare träffade Hans Gamper om hans annons, och när de var klara hade de tillsammans grundat Foot-Ball Club Barcelona.

I takt med att klubben rotade sig i staden började dess identitet också växa och förändras med tidens vindar: Hans Gamper omfamnades och blev klubbpresident flera gånger om i tunga tider och fick det mer katalanska namnet Joan Gamper när han befäst att klubben inte får dö, och kring samma period byttes klubbens officiella språk från kastilianska till katalanska. Sakta började ett medlemskap i klubben inte bara innebära ett sportsligt intresse, det innebar också inkludering i ett större kollektiv.

Detta var början på en kamp mot regeringen, mot Madrid, mot kungadömet Spanien, som lever vidare i det FC Barcelona världen känner till idag, men också starten på en sportslig svacka som hade tydliga politiska undertoner. Först mot slutet av 1950-talet började det framgångsrika FC Barcelona synas till på riktigt.

Legendarer

I klubbar av den dignitet FC Barcelona tillhör, som kanske världen över omfattar runt ett dussin klubbar allt som allt, krävs stora framgångar och hängiven lojalitet för att kunna räknas som en legendar: i en klubb med en 118 år lång historia, som innefattar 25 ligatitlar och rekordmånga 30 cuptitlar samt 5 Champions League-vinster, behövs epokgörande prestationer för att bli en del utöver det vanliga av klubbhistorien. Och allt detta definieras allra bäst av mannen som blev ett med Barcelona under sin tid i staden och klubben, som helt omformade klubbens spelmässiga identitet: Johan Cruyff.

Som spelare vann han La Liga och Copa Del Rey varsin gång och vann själv Ballon d´Or för tredje gången 1974, som tränare blev det fyra ligatitlar i följd och en Europacup-titel och en Cupvinnarcup och en europeisk Super Cup. Men mer än något annat gav han Barcelona det spel de så ofta förtrollat fotbollsvärlden med, det som är känt som tika-taka, som lyftes från det snabbt passande och rörliga Ajax till ett Barcelona, som förbättrade stilen till perfektion med laget som kallades ”Dream Team”.

Under Cruyffs beskydd växte Pep Guardiola till en mittfältsgeneral innan han tog Barcelona till en ny storhetstid som tränare, han såg precis som Cruyff att klubbens akademi La Masia var rätt plats för FC Barcelona att bygga sin spelartrupps kärna på, och fler legendarer föddes under dessa år. Dagens kapten Andrés Iniesta har aldrig spelat i en annan klubb och är en av dess mest begåvade någonsin. Hans företrädare Xavi var, om möjligt, ännu bättre och har gjort flest matcher i den blåröda tröjan genom tiderna. Krullet som bar kaptensbindeln innan honom hette Carles Puyol, han spelade bara i Barcelona karriären igenom, och är supportrarnas drömbild av hur en ledare på planen ska vara. Alla tre var med och vann klubbens första sextett.

Och sen har vi Lionel Messi, den på alla sätt och vis kompletta Barcelona-spelaren och ett fotbollens unikum: klubbens mesta målskytt genom tiderna i La Liga, i officiella matchsammanhang, i en enskild ligasäsong och i alla tävlingar, i internationellt spel, och överhuvudtaget. En av tidernas bästa fotbollsspelare är också självklart en av de största som klätt sig i FC Barcelona-dressen, en begåvning som bygger vidare på den spelstil Cruyff älskade och som syntes i Hagi och Romário och Stoichkov och Deco men som känns till 100 % Messi och lika mycket FC Barcelona.

Camp Nou

När Camp de Les Corts, en nyckel i Joan Gampers plan att ge sin klubb ett eget hem och den stadion FC Barcelona kallade för sin mellan 1922 och 1957, inte gick att renovera till något större bestämde sig klubben för att bygga nytt helt och hållet. 24 september 1957 öppnades Camp Nou, bokstavligen ”Nytt fält”, som i perioder kunnat husera hisnande 106 146 åskådare och i en period höjdes till hela 121 749, och vars maxkapacitet legat kring 99 354 ett tag nu. Det är här FC Barcelona basunerar ut för världen att de är ”MÉS QUE UN CLUB”, ”Mer än en klubb”, i massiva gula bokstäver längs med ena långsidans andra etage, och här deras enorma Katalonien-hyllande tifon står som konstverk för världen att se på stora matchdagar.

Källor: fcbarcelona.com, espn.com, fifa.com, uefa.com.

FAKTA

Futbol Club Barcelona
Grundades: 29 november 1899
Smeknamn: Barça (Laget), Blaugrana (De blåröda)
Hemmaarena: Camp Nou (99 354 i kapacitet)
Tränare: Ernesto Valverde
Viktigaste spelare: Lionel Messi, Gerard Piqué, Ivan Rakitic, Luis Suárez
Kapten: Lionel Messi
Meriter: 25 La Liga-titlar, 30 Copa del Rey-titlar, 13 Supercopa de España-titlar, 5 Champions League-titlar, 5 UEFA Super Cup-titlar, 3 FIFA Club World Cup-titlar

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1-2018, faktarutan är uppdaterad till och med februari 2019)

Pin It on Pinterest