AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Från GOAL #1-2018 lyfter vi fram: Helikopterfinten, även kallad Okocha-finten.

Så här gör du:

  1. Avancera framåt och dra bollen åt sidan framför dig med din ena fot.
  2. Låtsas som att du ska ta med den med andra foten, men låt istället foten passera över bollen.
  3. Följ istället bollens riktning och ta med den vidare.

Okochas paradnummer

Är det någon av er som minns Jay-Jay Okocha? Om inte så kanske ni är för unga. Nigerianen kallades för ”Afrikas Maradona” och var en tekniker av rang. Sina bästa år tillbringade han i Fenerbahce, Paris Saint-Germain och Bolton i slutet av 1990- och början av 2000-talet. I PSG var han bland annat mentor åt en ung talang vid namn Ronaldinho. Och ja, mest känd är Okocha för sin dribblingskapacitet i allmänhet och sin egen Okocha-fint i synnerhet.

En publikfavorit

Att Okocha var populär bland supportrarna, särskilt tack vare sin spelstil, kommer kanske inte som någon överraskning. Under tiden i Bolton, dit han kom gratis efter VM 2002, kunde man bland annat ofta se en banderoll med texten: ”Jay-Jay – så bra att de döpte honom två gånger”.

Tänk på

Att det går att göra överstegsfinten fler gånger än en.

Coachen tipsar

Ibland kunde det se ut som att Okocha dansade snarare än dribblade sig förbi motståndarna – så glöm inte att vicka på höfterna och verkligen överdriva finterna.

YouTube – Se och lär

Sökord: Fint och dribbling, Okocha

Av Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL 1-2018)

Pin It on Pinterest