AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Han slog igenom i årets Allsvenska med buller och bång. Nu är AIK:s 17-årige talang namnet på allas läppar. Blir det Liverpool, PSG eller Real Madrid som vinner dragkampen?

– Det är ganska svårt att säga vad mitt första minne som har med AIK att göra är, jag har ingen aning faktiskt, haha. Det hade varit en annan sak om jag hade börjat i AIK när jag var i 14-årsåldern, då kan man relatera till det bättre, men jag började när jag var 5-6. Men mitt bästa… det får ju vara den allsvenska debuten, det måste jag nog säga. Det var väl en ganska bra debut…

Så sa Alexander Isak till AIK:s matchprogram tidigare under 2016 att när han ombads berätta om sitt fotbollsliv hittills. Han kunde inte sätta fingret på något specifikt eftersom steget mellan ungdomsfotboll och A-lagsfotboll kom relativt abrupt till honom. Av hans debutsäsong i AIK:s A-lag och Allsvenskan att döma var steget heller inte så stort och så svårt som det kanske borde ha varit.

Det har snarare varit ett fullt år där Alexander Isak överträffat sig själv gång på gång, skapat många fantastiska minnen både för sig själv och för en vördnadsfull AIK-publik, och han har även slagit en del rekord: i en Svenska Cupen-bortamatch i februari 2016 gjorde Isak sin tävlingsdebut för AIK och blev klubbens yngsta tävlingsmålskytt genom tiderna, knappt två månader senare gjorde han sin allsvenska debut och blev efter 2-0 mot Östersund även AIK:s yngsta målskytt genom tiderna i Allsvenskan. Och i slutet av april hade Alexander Isak även hunnit göra mål på hemmaplan för AIK också.

Derbyhjälte

AIK fick för sjätte året i följd trösta sig med en medalj som inte är guld, och med den säsong som Alexander Isak gjort. Alla dessa bedrifter skrev han in i AIK-historien som 16-åring. På två matcher i Svenska Cupen gjorde han tre mål, efter 24 matcher i sin allsvenska debutsäsong vann han klubbens interna skytteliga med tio mål.

Och bland alla succéartade insatser och vackra prestationer kommer nog det Alexander Isak gjorde på sin 17-årsdag att sticka ut som allra mest minnesvärt: i 16:e minuten av Stockholmsderbyt mot Djurgårdens IF på bortaplan fick Isak en boll utanför straffområdet och satte 1-0 innan han sträckte ut armarna framför hemmalagets klack. Strax under en timme senare avgjorde Isak derbyt med sitt 2-0 och blev även derbyhjälte i sin första säsong som A-lagsspelare.

Framstående juniorlag

Ända sedan han var fem år ung har Alexander Isak spelat i AIK. Där har han spelat som knatte, klädd i alldeles för stora matchtröjor som alla andra knattar, och där har han utvecklats genom klubbens ungdomsakademi och spelat med klubbens framstående juniorlag. Han har vunnit SM-guld några gånger där, i ett P99-lag som han själv kallar ”ganska bra”. Han spelade en gång i tiden i klubbens egna internationella turnering Lennart Johansson Academy Trophy, och visade när det första A-lagskontraktet signerades i maj 2016 att AIK återigen är en klubb som ger unga spelare möjligheten att förverkliga sina fotbollsdrömmar.

Därefter har stora klubbar i Europa knackat på hos AIK i Stockholm för att se laget och dess stjärntalang spela, både på hemmaplan i Solna och på bortaplan: när AIK mötte IFK Göteborg på bortaplan i oktober var 90 klubbar representerade på läktarna, tre dagar senare såg 122 klubbrepresentanter AIK vinna mot BK Häcken på hemmaplan. 

Driv och teknik

Så har det sett ut så gott som hela året när Alexander Isak visade vad han är kapabel att göra som fotbollsspelare. Han gjorde sitt debutmål och visade upp ett nästan overkligt smidigt samspel med inlånade begåvningen Carlos Strandberg i samma match. Han fann ytor som snurrade upp backar innan han fick bollen och snurrade upp backarna igen. Han bröt igenom tunga perioder av motståndarpress med lobbar över backar och målvakter för att avgöra matcher.

Han har ett driv och en teknik som är ovanlig för både hans ålder och hans höga längd, som kombinerat med en lika ovanlig kraft gjort det svårt för så gott som alla allsvenska försvarare att komma åt honom när han riktat sig mot mål. 

Beundransvärt lugn

Samtidigt har Alexander Isaks framfart följts av Villarreal och Real Madrid, i vissa matcher har Juventus och Inter dykt upp för att se vad 17-åringen från Ulriksdal kan göra. Liverpool sägs vara intresserade, liksom AC Milan, och i mitten av november 2016 uppges Paris Saint-Germain ha lagt ett bud som fallit kort från det AIK önskar för sin kanske största talang någonsin. Alexander Isak själv tar det med ett beundransvärt lugn.

– Det känns som att jag känner sig trygg här. AIK, det är mitt lag och jag känner mig bara som en vanlig spelare. Jag tänker inte att jag är yngre, det känns vanligt. Jag kan förstå att andra kanske tycker att jag är så ung och så, men… jag vet ju att det är ganska speciellt, men som spelare så känns det inte som att jag är annorlunda eller som att jag inte är som de andra. Det är inte så jag ser på det i alla fall. Jag känner mig avslappnad.

5 hetaste 17-åringarna just nu i världen
1. Gianluigi Donnarumma, AC Milan
2. José Gomes, Benfica
3. Alexander Isak, AIK
4. Kai Havertz, Bayer Leverkusen
5. Malang Sarr, Nice

FAKTA
Alexander Isak
Född: 21 september 1999 i Solna, Sverige
Längd: 190 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 36
Klubbar: AIK 2005-
Källor: Expressen, Sportbladet, ESPN, Fotbollskanalen, AIK:s matchprogram.

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #1-2017)

Pin It on Pinterest