AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

På onsdagen kom beskedet vi alla har fruktat:

Francesco Totti lägger skorna på hyllan efter den här säsongen. Romalegendaren fick därför motta enorma hyllningar på sociala medier, och det är lätt att förstå varför.

Om ni inte fattar så kommer en kort resumé här. Det här är anledningarna till att vi aldrig kommer glömma ”Kungen av Rom”:

HAN DEBUTERADE SOM 16-ÅRING
Vujadin Boskov var tränare år 1993 när en ung Totti fick göra sin första match på den högsta nivån, i en bortamatch mot Brescia. Redan då insåg de flesta att det här var en spelare utöver det vanliga.

HAN BLEV TIDERNAS YNGSTE KAPTEN I ITALIEN
1998, när Francesco Totti var 22 år gammal, fick han armbindeln i Roma och blev därmed den italienska ligans yngste kapten någonsin.

HAN LEDDE ROMA TILL EN SÄLLSYNT LIGATITEL
Inför den sista omgången under 2000/01 års säsong hade serieledande Roma två poäng ner till ett jagande Juventus, och den första ligatiteln sedan 1983 var nära. Men nerverna satt utanpå tröjorna hos de flesta, och på Olympiastadion var nervositeten stor. Den som löste upp knutarna var dock Totti, och hans tidiga 1-0-mål hemma mot Parma räckte för att säkra ”scudetton”!

HAN VAR ALLTID LUGNET SJÄLV
Ett av Tottis mest klassiska mål kom i EM-semifinalen 2000, i en straffsparksläggningen mot Holland. Italienaren klev fram och valde att göra en ”cucchiaio” (den lilla skeden) mot målvakten Edwin van der Sar, som rörde sig åt fel håll.

HAN GJORDE OFÖRGLÖMLIGA MÅL
… som det här mot Inter 2005. Titta och njut!

HAN ÄLSKADE DERBYMATCHERNA MOT LAZIO
Totti är den som spelat flest Romderbyn (44) genom tiderna, och även den som gjort flest mål (11). Han älskade de stora matcherna och förvandlade dem ofta till en show, som här:

HAN HAR VUNNIT STORA TROFÉER
Kronan på karriären, förutom ligatiteln med Roma, var förstås VM-guldet med Italien 2006, då Totti var en av de stora stjärnorna. Han vann även Europeiska guldskon 2007.

HAN VAR EN PÅLITLIG MÅLSKYTT
Totti har gjort minst ett mål varenda Serie A-säsong sedan 1994/95. Det ni!

HAN FORTSATTE ATT SLÅ REKORD IN I DET SISTA
2014 blev Francesco Totti den äldste målgöraren i Champions Leagues historia tack vare en fullträff borta mot Manchester City. Han var då 38 år gammal. Det kommer bli ett väldigt svårslaget rekord.

HAN FÖRBLEV SIN KLUBB TROGEN
Visst har det funnits många erbjudanden genom åren, och häromåret var det faktiskt nära att Totti lämnade Roma efter ett bråk med tränaren Luciano Spalletti. Men anfallsstjärnan blev kvar och är på så sätt unik genom att ha tillhört klubben under hela karriären. Det är respekt.

Pin It on Pinterest