Annons
Annons

“De försöker inte ens spela utan bara försvarar, försvarar, försvarar sig. Jag tycker att det visar på svag mentalitet, och de kommer inte att komma någonvart i den här turneringen”, sa Cristiano Ronaldo om Island i sommarens EM-slutspel (och fick dessutom fel i det avseendet). Kort efteråt avgjordes OS i Rio de Janeiro där den amerikanska målvakten Hope Solo fick stora rubriker sedan hon kallat Sverige för “ett gäng fegisar”.

Kanske är det så att dagens fotboll är tråkigare än förr, och att fler lag väljer att “parkera bussen” framför det egna målet?

Det tycker i varje fall den engelska tidningen The Guardian i en artikel, och kommer med flera förslag på vad man skulle kunna göra för att förändra spelet, och därigenom öka sportens popularitet:

Färre spelare på fasta situationer. Kanske vore det inte så dumt att bara låta fem, sex spelare i varje lag befinna sig inuti straffområdet i samband med hörnor eller frisparkar? Det skulle ge större utrymme för spelarna och säkerligen fler mål.

Ta bort offsideregeln. Det är alldeles för enkelt för försvarare att flytta upp sin linje och på så sätt minska spelets ytor. Därför föreslår The Guardian att man ska ta bort offsideregeln helt och hållet, för att få en öppnare och mer offensiv fotboll.

Passivitetsstraff. Alla lag måste skjuta minst ett skott på mål, allra helst från inte alltför långt avstånd, var 30:e minut. Annars tvingas man ta bort en spelare från planen,

Poängavdrag. Varje gång ett lag skjuter mindre än åtta skott på mål under en match får det en varning. Tredje gången man tilldelas en varning så drabbas man av en poängs avdrag i tabellen. Femte varningen ger två poängs avdrag. Och så vidare.

Nytt förlängningsläge. Om en match går till förlängning och inga mål görs, låt då det lag som skjutit flest skott på mål under förlängningen bli vinnare. På så sätt slipper man det lotteri som heter straffar, och två lag som bara satsar på att hålla tätt i defensiven.

Vad tycker ni om idéerna? Är det någon som skulle kunna fungera i framtidens fotboll?

 

Pin It on Pinterest