Annons
Annons

Med Fair Play mot seger hos IFK Lidingö FK

– Det är ofta enkelt att se när andra gjort fel, men inte lika enkelt när man själv gör det, säger Pernilla Thofte, tränare för IFK Lidingö FK P04:16 och 20, som deltagit i GOAL Fair Play-projektet. Fair Play häftet finns med i matchväskan under den kommande säsongen.

Laget har under våren gått igenom GOAL Fair Play och fokuserat extra på det.

– Vi har jobbat med den här typen av frågor länge. Jag har en strikt linje med nolltolerans för dåligt uppförande. Men med det här häftet fick vi en tydligare struktur. Och killarna möts ibland av väldigt stora termer från oss vuxna, vilket kan vara svårt att ta in. Men GOAL Fair Play har en bra terminologi som spelarna enkelt kan ta till sig.

Pernilla gav alla spelare varsitt häfte som de fick ta hem och läsa igenom. Sedan ordnade hon en tidig samling, där spelarna fick diskutera vad de tyckte var viktigt. Hon uppmuntrade dem sedan att göra testet på goalfairplay.se.

– Materialet är ett bra sätt att ta upp frågor som berör vissa i laget, men utan att någon känner sig utpekad. Spelarna var eniga om att det är viktigt att tänka på de här sakerna, så att alla känner sig välkomna i laget. Men också hur vi uppträder i med- och motgång, det sätter scenen för mycket i beteendet. Vi har pratat om att fokusera på det positiva, inte poängtera om någon misslyckas.

IFK Lidingö FK är en av Sveriges största föreningar, med mer än 3000 medlemmar. Med så många aktiva gäller det att ständigt jobba med värdegrunden.

– Fair Play uppmärksammas mycket inom svensk fotboll just nu. Och när spelarna älskar fotbollen så mycket så är det lätt att ta upp värdegrundsfrågor. Det är en fantastisk fördel att med hjälp av idrotten kunna fostra dem till ett bra mänskligt beteende, berättar Pernilla.

Pernilla Thofte har packat ner GOAL Fair Play häftet i matchväskan som ska med under säsongen.

– Skönt att ha med det. Om man hamnar i en infekterad situation, så kan man gå undan och konsultera häftet för att få stöd. Sedan kan man ta upp det med hela laget eller enskilda individer i laget. Alla vet vad man pratar om då, eftersom vi jobbat med frågorna, avslutar Pernilla.

I Husqvarna FF ger fair play rätt fokus

I Husqvarna FF är det fokus på tydliga regler inom ungdomsverksamheten.
Deras P04 har påbörjat sitt arbete med GOAL Fair Play och vi hörde med ledaren Johan Ekbladh, hur det har fungerat.

– Vi såg Fair Play-foldern när den skickades ut med tidningen GOAL. Materialet passade så bra in med det vi tidigare pratat om i laget, säger Johan Ekbladh.
Husqvarna FF, vars A-lag var uppe och vände i Superettan under 2014, har profilerat sig som en av de största ungdomsföreningarna utanför storstäderna. Klubben har jobbat aktivt med att skapa en bra utvecklingsmiljö för ungdomar, och det syns bland annat i deras spelarutbildningsplan Blå Tråden.

– GOAL Fair Play har fått ett gott mottagande i laget. Vi är inte riktigt fullt lag än, det är många som har andra idrotter under vintern. Men de som tränar fotboll nu har fått i uppgift att läsa häftet och göra testet på goalfairplay.se. Vi upplever det som om det blir bra fokus när materialet går ut via laget. Vi kommer prata mer om fair play när alla är tillbaka, berättar Johan.

Husqvarna FF P04 har ett 30-tal spelare, som kommer från olika områden i staden och går på olika skolor. En del av spelarna träffas bara i samband med fotbollen.

– Man märker att det kan vara en tuff attityd där ute. Killarna har olika regler med sig hemifrån och de tar med sig ett visst klimat från sina respektive skolor, säger Johan Ekbladh.
Det innebär att många av lagets spelare bara träffas i samband med fotbollen. För att svetsa samman gruppen och få fokus på fotbollen poängterar ledarna hur viktigt det är att följa lagets och klubbens regler.

– Vi är väldigt tydliga med att vi inom Husqvarna FF visar respekt för lagkamrater, motståndare, ledare och domare.
Det testas gränser, både när det gäller med- och motspelare och ledare. Då gäller det att ha varit tydlig från början, med vad det är som gäller.

– Men det är klart att det ändå finns frågor att jobba vidare med. Om inte de grundläggande värderingarna fungerar tar det ju fokus från själva fotbollen, och det vill ju ingen, avslutar Johan.

Pin It on Pinterest